Wonen

Spreektekst commissie sociaal domein september 2018

 

Zowel voor de verkiezingen als nu heb ik als persoon diverse malen de media gehaald om een lans te breken voor wonen in wassenaar voor jongeren en dan ook nog specifiek voor jongeren met een beperking.

Fractie Hagen heeft de afgelopen maanden zich zeer verdiept in het sociaal wonen in Wassenaar. De meeste van u zullen weten dat ook ik in een sociale huurwoning woon, samen met mijn kinderen.

Kinderen die inmiddels jongeren zijn en graag willen uitvliegen, maar dat kan niet in Wassenaar.

Om met u een ervaring te delen:

Vorige maand kwam er voor het eerst een jongerenwoning vrij. Dit houdt dus niet in dat jongeren onder de 23 kunnen reageren, althans zij kunnen dit wel, maar komen niet in aanmerking, want de huurprijs is te hoog om ook voor huurtoeslag in aanmerking te komen.

Binnen 3 dagen hadden in de zomervakantie 117 jongeren gereageerd en mijn zoon stond op de 6e plaats. De eerste 10 waren uitgenodigd voor de woning. Ik kan u verzekeren dat ik best ontdaan was over de staat van de woning. De scheuren in de vloer, nog niet opgeleverde keuken, open elektrische bedrading buiten waar buitenverlichting op hoorde aangesloten te zijn en tot mijn stomme verbazing een volledig aangepaste badkamer. Dit alles met een energielevel F.

Dit was dus eigenlijk een 0-tredenwoning die beschikbaar kwam voor jongeren vanaf 23 jaar. De rest van het rijtje verraadde ook bewoning van onder de seniorenleeftijd en zonder handicap.

De nummer 2 heeft de woning aanvaard en hoop dat ook van harte dat diegene er lang en gelukkig mag leven, maar het zal wat kosten wanneer je bedenkt dat het stoken en de gemeentebelasting erbij gerekend dient te worden.

Het voordeel van deze woning was dat het voor Wassenaarders alleen was bedoeld, of voorrang hadden.

Tijdens de rondleiding had ik ook wat gesprekjes met de jongeren en hun ouders. Zij gaven aan dat zij het frustrerend vinden dat onze jongeren zo lang op woningen moeten wachten, terwijl op dit moment het gevoel gevoed wordt dat AMA’s die volwassen worden via het COA uit de opvangcentra geduwd worden en hierdoor dus de huizenmarkt en de kansen van Wassenaarse jongeren beperken. Een moeder en haar dochter gaven aan dat zij tegenover een flat wonen waar inmiddels 3x door de dochter op gereageerd is, maar waar telkens volwassen geworden AMA’s de flat toegewezen kregen. Uiteraard nemen zij de volwassen geworden AMA’s het persoonlijk niet kwalijk, maar het gevoel van teleurstelling was groot.

De afgelopen maanden is via twitter ook een deel van het college bijna dagelijks geïnformeerd door mijn dochter Rebecca over haar ervaringen met het vinden van een woning. Ook heeft zij de woonvisie, de lokale monitor Wonen Wassenaar, rapport Opgave wonen voor zorgdoelgroepen regio Haaglanden, Kerngegevenskaart heel 2015, 2016, 2017 gemeente Wassenaar en de kerngegevenskaart 1e kwartaal 2018 gemeente Wassenaar en de Kaders Woningbouwprogrammering Wassenaar diverse malen in de tweets gequote om haar punten te onderschrijven.

U begrijpt, Rebecca zit volledig in de materie en ik nodig u dan ook allen uit om gebruikt te kamen van haar kennis en kunde mbt tot dit onderwerp.

De selectie van vragen die inmiddels doorgestuurd zijn naar de wethouder en naar u allen via de geannoteerde agenda zijn dan ook grotendeels door haar opgesteld.

Op dit moment is zij ook in gesprek met de betreffende woningbouwverenigingen om zelfstandig te kunnen wonen, maar met als hoger doel een lans te breken voor jongeren in Wassenaar.

Indien interesse kan ik via de griffie ook de artikelen : “Wonen in Wassenaar; wie wil dit nu niet” uit de Wassenaarse Krant en de Wassenaarders 26 januari 2018, “Rebecca Talbot wil aangepaste woning in Wassenaar, maar is met 19 jaar te jong”. AD 12 augustus 2018 en “Studente vecht voor vrijheid” uit het Leidsch Dagblad van 22 augustus 2018.

Verder wil ik u allen erop wijzen dat er ook jongeren zijn die mantelzorg verrichten en verplicht nu nog thuis wonen. Omdat de regio groot is en de afstanden dus ook, zijn jongeren ook bijna om deze reden gedwongen om langer thuis te blijven wonen. Dit heeft dan weer gevolgen voor de sociale toeslagen en de privacy van de jongeren.

U merkt dat ik me in deze vooral richt op de jongeren. Wassenaar is een vergrijzende gemeente en wanneer wij niet gaan zorgen dat het ook aantrekkelijk wonen is voor jongeren, zullen wij zo langzamerhand veranderen in een was- en watergolf gemeente, waarbij alle zorg en hulp van afstand alleen bereikbaar wordt en dus economisch een nog grotere last wordt voor ons allen.

Dank u.