Betoog begroting 2018

Wassenaar zelfstandig? Ook de inwoners zelfstandig.

In de begroting is een prachtige financiële schets gemaakt waarbij de provincie zeker de conclusie kan trekken dat Wassenaar zelfstandig kan en dus ook moet blijven.

Helaas blijkt ook uit de begroting dat de inwoners inleveren op hun zelfstandigheid.

Wanneer er gesproken wordt over de kaasschaafmethode, ziet Fractie Hagen een botte bijl waarmee rondgehakt wordt in de financien van het Sociaal Domein.

Omdat, net als bij de landelijke begroting, aangegeven wordt dat er naar het totaalpakket gekeken moet worden, heeft Fractie Hagen dit geprobeerd en getracht de belangen van alle inwoners terug te vinden.


De begroting an sich geeft de indruk dat er niet naar de individuele inwoner is gekeken, maar naar een aantal groepen en dat daar weer organisaties voor in het leven zijn geroepen. Die organisaties ontvangen dus het geld dat naar de inwoners zou moeten.

Al jaren is de bijzondere bijstand voor alle mogelijke participanten dusdanig uitgekleed en bemoeilijkt, dat er, zoals in de eerdere raadsperiode is geconstateerd, weinig tot geen gebruik gemaakt wordt van deze voorzieningen.

Fractie Hagen pleit dan ook voor de actualisering van de bijzondere bijstand, rekening houdende met de nieuwe participatiewet, waardoor bijvoorbeeld ook gedeeltelijke Wajongers sinds 2015 volledig afhankelijk van zijn.

Verder merkt Fractie Hagen op dat de Wet gelijke behandeling op grond van Handicap of chronische ziekte de norm dient te zijn binnen gemeenten en ook bij instanties. Voor zover Fractie Hagen heeft kunnen zien is er geen toegankelijkheids- en inclusiviteitsbeleid opgenomen in de begroting, wanneer je de afspraak met Willibrordus mbt woningaanpassingen voor een complex buiten beeld laat. Fractie Hagen heeft dan ook een amendement ingediend om deze kosten die nu gebudgetteerd staan bij het sociaal domein over te hevelen naar het fysiek domein.

Om mee te kunnen doen en autonoom te blijven heeft Fractie Hagen ook gezocht naar een voorziening als de Ooievaarspas in de begroting. Veel huurders die naar Wassenaar toekomen en bekend zijn met de Ooievaarspas missen deze voorziening. Eerder is gesproken in de raad over een zogenaamde Paauwpas, maar men was van mening dat dit mogelijk stigmatiserend zou kunnen werken. Fractie Hagen betwist dit en wijst op het gebruik van de vrijwilligerspas door het hele dorp heen. Ook hier is een motie over ingediend.

Een groot probleem gaat de gemeentelijke belastingverhoging opleveren, wanneer je naar het totaalpakket kijkt. Vanuit het Rijk is besloten dat de btw op levensmiddelen en water omhoog gaat en de zorgkostenverzekering en eigen risico stijgen ook bijzonder hard. Dit naast andere maatregelen die de modaal en onder modaal inwoner een kopzorg geven is de verhoging boven de inflatie een harde dobber.

Natuurlijk begrijpt Fractie Hagen dat er nagedacht moet worden welke toekomst Wassenaar heeft. Niet te begrijpen vindt Fractie Hagen dat er reserveringen gedaan worden om de toekomstige n44/a44 te bekostigen, vooral nu de regering blijk heeft gegeven van een wens om dit mede te bekostigen. Er is echter met verschillende zaken nog geen rekening gehouden, waardoor Fractie Hagen een motie heeft ingediend om deze te duiden.

De bestrating afschalen en hiermee accepteren dat er ongelukken met mogelijke financiële gevolgen voor de gemeente en de inwoner aan vast zitten, onderschrijft Fractie Hagen niet.

Er zou juist geïnvesteerd moeten worden om weer een toegankelijk en inclusief straatbeleid te voeren en ook de ruiters hierin mee te nemen. Immers paarden zijn ook vervoersmiddelen en ondervinden door onduidelijke bebording en gevaarlijke oversteken grote hinder.

Overigens is Fractie Hagen van mening dat ook de groen-voorzieningen vanuit particuliere percelen de toegankelijkheid van Wassenaar belemmeren en zou ook hier een aantal jaar op gehandhaafd moeten worden.

Het afvalbeleid in Wassenaar kent vele problemen. Vooral omdat de grijze container nog maar 1x per 2 weken wordt opgehaald en er veel overvolle kliko’s aangeboden worden die meeuwen aantrekken. Er is ook geen rekening gehouden met afval van bijvoorbeeld stomagebruikers. Gebruikte Medische verzorgingsmiddelen leveren meer afval op.

Ook oudere inwoners, gehandicapten en chronisch zieken kunnen de zware bakken niet goed verplaatsen.

De strandopgang en de inclusiviteit en toegankelijkheid verdient aandacht, maar ook onze gasten. De reddingsbrigade is toe aan een nieuw onderkomen en gelijktijdig is er een grotere vraag naar hulp en zorg. Te denken valt aan een EHBO-post permanent te vestigen samen met de reddingsbrigade en een volledig ingerichte gehandicapte wc en verschoonvoorziening. Deze dan te plaatsen tussen het “gewone” strand en het “hondenstrand”.

De verlaging van de 3% subsidies die het college hanteert in deze begroting wordt gedragen. Vooral omdat na diverse gesprekken met subsidieontvangers duidelijk geworden is dat zij dit niet als het grootste probleem van nu ervaren en er grotendeels begrip voor hebben.

Wat betreft het wijkmanagement verwacht Fractie Hagen juist een extra werklast wanneer de wijkmanagers eindelijk ook digitaal op bijvoorbeeld social media mee gaan draaien. Fractie Hagen ziet een positieve ontwikkeling voor de chronisch zieken en gehandicapten in deze, daar zij veel via social media communiceren.

Omdat het college blijft inzetten op kunst en cultuur, maar dan binnen het onderwijs, begrijpt Fractie Hagen deze beslissing. Toch verzoekt Fractie Hagen een tussenoplossing voor kinderen en jongeren die niet in school onderwijs volgen.

Jongeren met een handicap of beperking die wel studeren, hebben geen recht meer op de basisbeurs. Er is nog wel de individuele studietoeslag en Fractie Hagen wil deze dan ook verhogen naar 25% van het minimum loon. Hierover is een motie ingediend.

De bibliotheek in Wassenaar is meer dan alleen een boekleenclubje. Voor een deel van Wassenaar zonder buurthuis is het een ontmoetingsplek en Fractie Hagen zou dan ook willen dat er voldoende financiële middelen beschikbaar blijven, zodat er meer sociale functies uitgevoerd kunnen worden.

De Warenar is een ingewikkeld verhaal. Fractie Hagen is het eens met het feit dat er ondernemingen ook met een maatschappelijk doel, zichzelf staande moeten kunnen houden. Nu begrijpt Fractie Hagen niet goed hoe de exploitatiesubsidie zich verhoudt met alle andere kosten en of het één niet het ander in de weg kan komen te staan. Hier denk ik aan een gebouw dat nog niet volledig voldoet aan de normen van deze tijd en ziet een overslag met de sportclubs.

De meerkosten met betrekking tot de WMO heeft Fractie Hagen niet helder op het netvlies of de zorg en ondersteuning overgeheveld wordt naar algemene voorzieningen. Op dit moment lijkt het onder het mom “een aanzuigende werking” overgebudgetteerd te worden om vervolgens als spaarpotje gebruikt te worden. Hierdoor zal er geen zicht zijn op de werkelijke kosten de aankomende jaren voor de inwoners.

Fractie Hagen vreest dan ook dat er te krap geïndiceerd gaat worden en daarmee dus dezelfde lijn aangehouden wordt als de afgelopen jaren na de introductie van de Participatiewet. De wetgeving zitten de inwoners met een hulpvraag niet in de weg, maar de wens om de euro’s zo min mogelijk uit te geven aan diegene die het werkelijk nodig hebben. Er is hier een krimpend hartbeleid gaande.

Hoewel er gedacht wordt dat passend onderwijs gepaard gaat met het vervoeren van leerlingen naar een speciaal onderwijsschool, is het juist de bedoeling dat scholen in de gemeente zich specialiseren. Te denken valt hier aan Samen Naar Schoolklassen en voor de diversiteit een VMBO waar ook praktisch ingestelde jongeren hun onderwijs kunnen volgen. Hierover is een motie ingediend.

Als laatste wil ik u de groep pgb-verzorgenden van een familielid voorhouden. Ook zij hebben geen sociale voorzieningen en bouwen geen pensioen op. Voor hen zou ook een mantelzorgcompliment niet misstaan in de vorm van een kerstpakket, zoals wij ook onze bijstandsgerechtigden geven.

Hetzelfde geldt voor jonge mantelzorgers die vaak nog thuis wonen. Ook zij verdienen een voor hen passende dank. Hier is een motie over ingediend.